9 грешки, които неопитните допускат при зимно шофиране

Зимата си е опасен сезон, особено ако се налага да пътуваме по време на снеговалеж. Ето някои грешки, които не трябва да допускаме при шофиране в зимни условия.

1. Тръгване на път с полупразен резервоар

Това е често срещана грешка, която може да доведе до неприятности. Винаги тръгвайте на път с пълен резервоар, особено при зимни условия. При снеговалеж, шансът да бъде блокиран пътя. по една или друга причина, се увеличава значително. А вие със сигурност не искате да останете блокирани на пътя с празен резервоар.

2. Акумулаторът е в лошо състояние

Освен очевидното, за което да се погрижите, като например зимни гуми, налягане на гумите, и зимна течност за чистачки, много хора пропускат да проверят състоянието на акумулатора. Неговото състояние е изключително важно, защото зимата колата консумира повече ток при запалване. Имайте предвид, че при 0 градуса, акумулаторът губи около 35% от капацитета си, а при -15 градуса, той може да загуби 60%. Сега си представете един акумулатор в лошо състояние как ще ви остави на пътя да чакате някой да ви помогне.

3. Карате с неподходящи гуми

Карането с летни гуми, или много стари зимни гуми е рисково, но много хора си го позволяват, особено такива с автомобили 4х4. Неподходящите гуми губят сцепление в най-лошия момент, и дори да нямате особен проблем с тръгването (ако колата е 4х4), ще имате проблем със спирането. Старите зимни гуми с годините губят качествата си за сцепление при зимни условия, дори и да имат останал грайфер.

4. Карате без приспособления за зимни условия

Задължително трябва да имате четка за сняг, и стъргалка за лед… иначе снега ще чистите с ръкав или списание, а за леда–трябва да чакате да загрее колата, и да го разтопи. Понеже обикновено всички бързат, като не могат да си почистят леда от стъклото, тръгват преди да се е разтопил, като гледат през пролуките. Разбира се–голяма грешка. И не забравяйте да си почистите тавана на колата, защото след като позагрее купето, снегът губи сцепление с тавана, и по някое време той ще се изсипе на предното стъкло.

Ако тръгвате на дълъг път, подгответе си кабели за ток, светлоотразителна жилетка (за ви виждат, ако се наложи да слезете в буря), топли дрехи, зарядно за телефон. Добре е да имате и вода и нещо калорично за ядене в багажника, в случай че се наложи да останете на място за по-дълго време.

5. Не спазвате дистанция

Често срещана грешка през цялата година… но през зимата е още по-важно да спазвате дистанция. Времето ви за реакция трябва да бъде бързо и да имате достатъчно време да спрете, преди да се ударите в авботмобила пред вас.

Ако изкачвате заснежен наклон, задължително спазвате голяма дистанция, за да не се налага да намалявате скоростта често, зарадни предните автомобили. Всяко излишно намаляване, или спиране, може да доведе до невъзможност да потеглите отново нагоре.

6. Често сменяте лентите

Ненужната смяната на лентите на заснежен път лесно може да доведе до загуба на контрол над автомобила. Между двете ленти обикновено се натрупва повече сняг, а отдолу може да има и лед. Затова карайте си в лентата, освен ако не се налага да я напуснете.

7. Паникьосвате се

Ако загубите сцепление и контрол над колата за момент, не се паникьосвайте, не правете резки движения, а внимателно коригирайте посоката на автомобила.

8. Използвате круиз контрол

Така нареченият „автопилот“ не трябва да се използва на хлъзгав път. Причината е, че той не може да усеща пътя и сцеплението, и често може да даде газ, когато не трябва, което да доведе до загуба на контрол.

9. Давате много газ при потегляне

В зависимост от условията и автомобила, той може и да потегли с много газ, но в повечето случаи подаването на повече газ води до загуба на сцепление и прибуксуване, което може да доведе до закъсване на място.

Фаровете ти са замъглени?

Често пъти шофирането през зимата е съпроводено с влошена видимост. За да вземете максимума от фаровете на колата, уверете се, че са кристално чисти. Ако не са, можете да използвате нашия комплект за възстановяване на замъглени фарове.