Полиране на фарове с оцет. Възможно ли е?

Ако сте се интересували от домашни методи за полиране на фарове, почти сигурно е, че сте чували за оцет.

Много хора твърдят, че са почиствали замъглените фарове на колите си с оцет. Въпреки че на пазара се предлагат комплекти замъглени фарове, много хора предпочитат да опитат нещо по-просто и по-евтино, като оцет.

В тази статия ще разгледаме оцета, като метод за полиране на фарове. Ще видим доколко е ефективен и как да го използваме ефективно. Сигурно всеки има поне една бутилка оцет вкъщи, така че защо да не проверим ефективността му?

Как работи оцетът?

Основната причина оцетът да е полезен и да се използва в областта на почистването е неговата киселинност… все пак е оцетна кислена.

Благодарение на киселинността си, може да разтвори разлини петна и дори лепило от стикери, например. Това е и една от причините, при правилно приложение на оцета, той да се използва и за полиране на замъглени фарове или при други мръсни, замъглени повърхности, или дори за мръсни прозорци.

Стъпки при полиране на фарове с оцет

  1. Приготвяне на оцетен разтвор. Първата стъпка е да разредите оцета с вода в правилно съотношение за постигане на желания резултат. За добър разтвор се счита съотношение 3 към 1, в полза на водата. Имайте предвид, че трябва да сте много внимателни с разреждането, защото ако сбъркате с разтвора, можете да причините повече щети, отколкото ползи
  2. Нанасяне на оцетния разтвор върху фаровете. След като сте приготвили разтвора, време е да го нанесете върху фаровете. Най-удобно е да намерите празно шише с пулверизатор, в което да налеете разтвора. Напръскайте с оцет фаровете, така че цялата повърхност да е покрита равномерно с разтвора. Можете да избършете веднага, или да изчакате няколко минути за да може по-добре да поеме от мръсотията.
  3. Избършете с чист парцал. Можете да използвате микрофибърна кърпа за тази цел.

Така се прилага оцетът при полиране на фарове. Възможно е след първото прилагане все още да имате жълти петна и замъгляване по фаровете. В този случай, ще се наложи да повторите отново стъпките, а в някои случаи може да Ви се наложи да търкате по-упорито за да се изчистят петната. Внимавайте, обаче, как и с какво търкате повърхността на фаровете, защото можете да увредите повърхностния слой на пластмасата.

Предимства на оцета, като средство за полиране на фарове:
  • много достъпен, може да се купи от всеки супермаркет
  • ниска цена
  • почиства не много упорити жълти петна и замъгляване по фаровете
  • може да почиства различни други повърхности
  • можете да овкусявате салати с него
Недостатъци на оцета, като средство за полиране на фарове:
  • може да увреди пластмасата на фаровете
  • трябва да бъдете изключително внимателни с разтвора и приложението на оцета, за да не причините повече щети, отколкото ползи
  • не е предназначен за полиране на замъглени фарове

Почистване на фарове, чрез комплект за замъглени фарове

Комплектите за почистване на замъглени фарове са специално създадени за целта и включват всички необходими неща за ефективно възстановяване на вида на фаровете и запазване на резултата за по-дълго време.

Като за начало, трябва да закупите комплект за възстановяване на фарове, какъвто предлагаме от 4CAR.BG (поръчайте ТУК), и да следвате стъпките.

  1. Почистете внимателно фаровете със сапун, вода и микрофибърна кърпа. Оставете ги да изсъхнат напълно. Отворете първата кърпичка в комплекта за възстановяване на фарове. Чрез нея, следвайки инструкциите, разгънете и почистете цялата повърхност на единия фар. Повторете процедурата и за другия фар.
  2. Почистете повърхността на фаровете и подсушете добре
  3. Отворете червената кърпичка, включена в комплекта. Използвайте я сгъната, така както я изваждате от опаковката и избършете повърхността на двата фара. Тази кърпичка е различна от първата, защото съдържа и специален, защитен слой, който, след засъхване, ще предпазва фаровете от УВ лъчите.

Предимства на метода:

  • Сравнително евтин
  • Резлутатът, след приложението на комплекта, може да се запази за около 1 година, 1 година и половина
  • Продуктът е създаден специално за почистване на фарове и се прилага в рамките на няколко минути
  • Лесен е за използване, включва подробни инструкции за употреба

Недостатъци на метода:

  • Всеки комплект за възстановяване на фарове е предвиден за едно почистване на един автомобил

Заключение

Независимо кой метод на възстановяване на фарове ще изберете, важно е да почистите замъглените фарове, защото те намаляват драстично видимостта при нощно шофиране и загрозяват вашия автомобил.

Комплектите за възстановяване на фарове включват всичко необходимо за перфектно почистване на фаровете в един комплект, имат инструкции за употреба и затова са добър начин за почистване на замъглените фарове.