Полиране на фарове с Coca-cola?

Всички знаем, че фаровете са изключително важни за един автомобил. Освен за да имаме видимост през нощта, тяхното състояние е важно и за начина, по който изглежда автомобилът ни. Видът на фаровете се разваля с времето, те се замъгляват, пожълтяват, и всеки шофьор регулярно трябва да се грижи за вида на фаровете си.

В тази статия ще разгледаме Coca-cola, като метод за полиране на фарове, според някои източници в интернет.

Защо фаровете се замъгляват?

Има няколко причини, поради които фаровете се замъгляват и пожълтяват:

  1. Износване и увреждане. Всички автомобилни фарове се произвеждат със специален, защитен слой, но в резултат на времето, УВ лъчите, препаратите на автомивките, защитният слой се изхабява. При шофиране, фаровете се сблъскват с прахови частици, което също води до увреждане на повърхността им. След като защитния слой се износи, фаровете започват да се замъгляват.
  2. УВ лъчи. Във времето, с износването на защитния слой, УВ лъчите започват да окисляват повърхността на фаровете и тя пожълтява.
  3. Влага във фаровете. Всички фарове се произвеждат с уплътнения, които пречат на водата да проникне във фаровете. С времето, обаче, уплътненията могат да се свият, изсъхнат, разместят и влагата вече може да проникне във фаровете. Това може да причини замъгляване на лещите и на вътрешната страна на фаровете.
  4. Мръсотия. След продължително шофиране в неблагоприятни атмосферни условия, ще започнат да се трупат прах и мръсотия върху потвърността на фаровете.

Рано или късно, една или повече от посочените причини ще повлияе негативно и на вашите фарове. Въпросът е как да ги почистим възможно най-ефективно и лесно.

Могат ли да се полират фарове с Coca-cola?

В интернет пространството, могат да се прочетат мнения, че замъглените фарове могат да се почистят с Кока-кола. В тази статия ще разгледаме дали това е възможно, и ако да, какъв е ефектът и какви са предимствата/недостатъците на този метод.

Кока-колата е газирана напитка, която съдържа достатъчно киселинност, което ѝ позволява да разгради оксидирането и да премахне натрупвания по различни повърхности като метал, плочки, сплави и дори пластмаси. Лимонената киселина, която се съдържа в газираната напитка я прави ефективна при почистване на петна, докато фосфорната киселина ѝ дава способности да разгражда и ръжда. Въпреки това, в сравнение с други методи за възстановяване на замъглени фарове, като например паста за зъби или WD-40, Кока-колата работи по-бавно. И все пак тя може и да свърши някаква работа, ако търсите най-евтината възможна алтернатива.

Как да полираме фарове с Кока-кола, стъпка по стъпка?

Като за начало ще ви трябва бутилка Coca-cola, която да купите от магазина. Уверете се, че не я клатите прекалено много, за да не се пени прекалено много след отварянето. Диетичната кола е по-малко лепкава и ще ви отнеме по-малко време да почистите остатъците от захарта.

Ще ви трябва и гъба или микрофибърна кърпа. По-добре подгответе няколко чисти микрофибърни кърпи, както и сапун и вода. Гъбата и микрофибърната кърпа не са груби, няма да увредят повърхността на фара и ще помогнат да се почистят остатъците от Coca-cola от автомобила.

Ето и стъпките:

Като за начало, почистете мръсотията от фаровете. Уверете се че повърхността на фаровете е напълно чиста и суха, преди да започнете процеса.

Отваряте бутилка Кока-кола и прилагате течността върху фаровете, внимавайки да не оставите петна по другите автомобилни детайли. Можете да я нанесете, като я прелеете в бутилка с пулверизатор или напоите гъба/кърпа с Кока-кола, след това да я приложите върху замъглените фарове.

Изчакайте 10 минути и избършете фаровете с чиста кърпа. Ако все още има петна от Кока-кола по фаровете, можете да ги измиете със сапун за автомобилно измиване и топла вода. Ако след отмиването на колата от фаровете, те все още са замъглени, можете да повторите процеса. Това продължава до постигане на желания резултат… ако изобщо можете да постигнете желания резултат.

Предимства на Coca-cola, като средство за полиране на фарове:
  • много достъпна
  • може да премахне ръжда
  • може да почиства различни повърхности
  • може да се пие и е вкусна (най-силната ѝ страна)
Недостатъци на Кока-кола, като средство за полиране на фарове:
  • може да увреди пластмасата на фаровете
  • може да бъде трудна за отмиване, поради съдържанието на захар
  • не е предназначена за полиране на замъглени фарове

Въпреки мъдростите, които могат да се намерят в интернет, колата може да почисти някои повърхности, но когато говорим за полиране на фарове… не съм сигурен, че бихте искали да опитате този метод. В крайна сметка, това си е похабяване на хубавата напитка.

Почистване на фарове, чрез комплект за замъглени фарове

Комплектите за почистване на замъглени фарове са специално създадени за целта и включват всички необходими неща за ефективно възстановяване на вида на фаровете и запазване на резултата за по-дълго време.

Като за начало, трябва да закупите комплект за възстановяване на фарове, какъвто предлагаме от 4CAR.BG (поръчайте ТУК), и да следвате стъпките.

  1. Почистете внимателно фаровете със сапун, вода и микрофибърна кърпа. Оставете ги да изсъхнат напълно. Отворете първата кърпичка в комплекта за възстановяване на фарове. Чрез нея, следвайки инструкциите, разгънете и почистете цялата повърхност на единия фар. Повторете процедурата и за другия фар.
  2. Почистете повърхността на фаровете и подсушете добре
  3. Отворете червената кърпичка, включена в комплекта. Използвайте я сгъната, така както я изваждате от опаковката и избършете повърхността на двата фара. Тази кърпичка е различна от първата, защото съдържа и специален, защитен слой, който, след засъхване, ще предпазва фаровете от УВ лъчите.

Предимства на метода:

  • Сравнително евтин
  • Резлутатът, след приложението на комплекта, може да се запази за около 1 година, 1 година и половина
  • Продуктът е създаден специално за почистване на фарове и се прилага в рамките на няколко минути
  • Лесен е за използване, включва подробни инструкции за употреба

Недостатъци на метода:

  • Всеки комплект за възстановяване на фарове е предвиден за едно почистване на един автомобил

Заключение

Независимо кой метод на възстановяване на фарове ще изберете, важно е да почистите замъглените фарове, защото те намаляват драстично видимостта при нощно шофиране и загрозяват вашия автомобил.

Комплектите за възстановяване на фарове включват всичко необходимо за перфектно почистване на фаровете в един комплект, имат инструкции за употреба и затова са добър начин за почистване на замъглените фарове.

Въпреки мъдрите съвети в интернет, ние, лично, не съветваме никой да опитва да чисти фаровете си с Кока-кола.