Полиране на фарове с паста за зъби?

Всички знаем, че фаровете са изключително важни за един автомобил. Освен за да имаме видимост през нощта, тяхното състояние е важно и за начина, по който изглежда автомобилът ни. Видът на фаровете се разваля с времето, те се замъгляват, пожълтяват, и всеки шофьор регулярно трябва да се грижи за вида на фаровете си.

В тази статия ще разгледаме пастата за зъби, като един от популярните методи за полиране на фарове, неговите предимства и недостатъци.

Защо фаровете се замъгляват?

Има няколко причини, поради които фаровете се замъгляват и пожълтяват:

 1. Износване и увреждане. Всички автомобилни фарове се произвеждат със специален, защитен слой, но в резултат на времето, УВ лъчите, препаратите на автомивките, защитният слой се изхабява. При шофиране, фаровете се сблъскват с прахови частици, което също води до увреждане на повърхността им. След като защитния слой се износи, фаровете започват да се замъгляват.
 2. УВ лъчи. Във времето, с износването на защитния слой, УВ лъчите започват да окисляват повърхността на фаровете и тя пожълтява.
 3. Влага във фаровете. Всички фарове се произвеждат с уплътнения, които пречат на водата да проникне във фаровете. С времето, обаче, уплътненията могат да се свият, изсъхнат, разместят и влагата вече може да проникне във фаровете. Това може да причини замъгляване на лещите и на вътрешната страна на фаровете.
 4. Мръсотия. След продължително шофиране в неблагоприятни атмосферни условия, ще започнат да се трупат прах и мръсотия върху потвърността на фаровете.

Рано или късно, една или повече от посочените причини ще повлияе негативно и на вашите фарове. Въпросът е как да ги почистим възможно най-ефективно и лесно.

Полиране на фарове, чрез четка и паста за зъби

Пастата за зъби може да съдържа абразивни вещества като калциев карбонат, алуминиев оксид, магнезиев карбонат, фосфатни соли и др. Така както тези вещества помагат за премахване на нежеланите частици от зъбите, така се твърди и, че пастата за зъби може да се използва за полиране на фарове.

Как се използва паста за зъби за полиране на фарове?

 1. Нанесете малко паста за зъби върху повърхността на фаровете, чрез помощта на четка за зъби.
 2. Използвайки кръгови движения, внимателно почистете фаровете с пастата за зъби.
 3. Изчакайте около 5-10 минути
 4. Внимателно измийте пастата за зъби с гореща вода и микрофибърна кърпа
 5. Посушете добре и вижте резултата. Можете да повторите процедурата до постигане на желания резултат.

Предимства на метода:

 • Много евтин метод
 • Достъпен
 • Лесно приложение

Недостатъци на метода:

 • Може да доведе до увреждане на повърхността на фаровете и в крайна сметка те могат да се влошат (ако не се направи правилно)
 • Не е предвиден за полиране на фарове
 • Краткосрочен ефект, поради липса на защитен слой
 • Недостатъчно ефективен при по-сериозно замъгляване на фаровете

Почистване на фарове, чрез комплект за замъглени фарове

Въпреки че пастата за зъби може да свърши работа при почистване на замъглени фарове и е много евтин начин за решаване на проблема, все пак тя има своите недостатъци и не е напълно ефективен метод за възстановяне на фарове.

Комплектите за почистване на замъглени фарове са специално създадени за целта и включват всички необходими неща за ефективно възстановяване на вида на фаровете и запазване на резултата за по-дълго време.

Като за начало, трябва да закупите комплект за възстановяване на фарове, какъвто предлагаме от 4CAR.BG (поръчайте ТУК), и да следвате стъпките.

 1. Почистете внимателно фаровете със сапун, вода и микрофибърна кърпа. Оставете ги да изсъхнат напълно. Отворете първата кърпичка в комплекта за възстановяване на фарове. Чрез нея, следвайки инструкциите, разгънете и почистете цялата повърхност на единия фар. Повторете процедурата и за другия фар.
 2. Почистете повърхността на фаровете и подсушете добре
 3. Отворете червената кърпичка, включена в комплекта. Използвайте я сгъната, така както я изваждате от опаковката и избършете повърхността на двата фара. Тази кърпичка е различна от първата, защото съдържа и специален, защитен слой, който, след засъхване, ще предпазва фаровете от УВ лъчите.

Предимства на метода:

 • Сравнително евтин
 • Резлутатът, след приложението на комплекта, може да се запази за около 1 година, 1 година и половина
 • Продуктът е създаден специално за почистване на фарове и се прилага в рамките на няколко минути
 • Лесен е за използване, включва подробни инструкции за употреба

Недостатъци на метода:

 • Всеки комплект за възстановяване на фарове е предвиден за едно почистване на един автомобил

Заключение

Независимо кой метод на възстановяване на фарове ще изберете, важно е да почистите замъглените фарове, защото те намаляват драстично видимостта при нощно шофиране и загрозяват вашия автомобил.

Комплектите за възстановяване на фарове включват всичко необходимо за перфектно почистване на фаровете в един комплект, имат инструкции за употреба и затова са добър начин за почистване на замъглените фарове.

Въпреки че пастата за зъби може да почисти до известна степен замъглените фарове, резултатите винаги са краткосрочни и продължителната употреба на абразивни частици може да увреди повърхността на фаровете.