Полиране на фарове с WD-40? Има ли ефект при замъглени фарове?

Всички знаем, че фаровете са изключително важни за един автомобил. Освен за да имаме видимост през нощта, тяхното състояние е важно и за начина, по който изглежда автомобилът ни. Видът на фаровете се разваля с времето, те се замъгляват, пожълтяват, и всеки шофьор регулярно трябва да се грижи за вида на фаровете си.

Всички сме чували за полиране на фарове с WD-40. В тази статия ще разгледаме WD-40, като един от популярните методи за почистване на замъглени фарове, които могат да се намерят в интернет, неговите предимства и недостатъци.

Защо фаровете се замъгляват?

Има няколко причини, поради които фаровете се замъгляват и пожълтяват:

  1. Износване и увреждане. Всички автомобилни фарове се произвеждат със специален, защитен слой, но в резултат на времето, УВ лъчите, препаратите на автомивките, защитният слой се изхабява. При шофиране, фаровете се сблъскват с прахови частици, което също води до увреждане на повърхността им. След като защитния слой се износи, фаровете започват да се замъгляват.
  2. УВ лъчи. Във времето, с износването на защитния слой, УВ лъчите започват да окисляват повърхността на фаровете и тя пожълтява.
  3. Влага във фаровете. Всички фарове се произвеждат с уплътнения, които пречат на водата да проникне във фаровете. С времето, обаче, уплътненията могат да се свият, изсъхнат, разместят и влагата вече може да проникне във фаровете. Това може да причини замъгляване на лещите и на вътрешната страна на фаровете.
  4. Мръсотия. След продължително шофиране в неблагоприятни атмосферни условия, ще започнат да се трупат прах и мръсотия върху потвърността на фаровете.

Рано или късно, една или повече от посочените причини ще повлияе негативно и на вашите фарове. Въпросът е как да ги почистим възможно най-ефективно и лесно.

Как да почистим фарове с WD-40?

В интернет пространството, могат да се прочетат мнения, че WD-40 почиства / полира замъглените фарове. В тази статия ще разгледаме как стъпка по стъпка да почистим замъглените фарове с WD-40, какъв е ефектът и какви са предимствата/недостатъците на този метод, и колко издържа във времето.

  1. Вземете мека микрофибърна кърпа и сапун, предназначен за измиване на автомобили и измийте фаровете на автомобила. След това подсушете добре.
  2. Вземете флакон с WD-40, разклатете го добре, и напръскайте върху суха, кухненска хартия. Внимавайте да не докосвате/напръскате боята на автомобила. Можете да облепите около фаровете за да предпазите боята от WD-40.
  3. Чрез въртеливи движения минете цялата повърхност на фаровете, докато замъгляването изчезне, доколкото е възможно.
  4. Използвайте суха, кухненска хартия за да избършете излишния WD-40 от фаровете.

Резултатът ще бъде очевиден, и може би не толкова добър, колкото ви се иска, и колкото е възможно да се постигне, чрез други методи за възстановяване на замъглени фарове, които сме разгледали на нашия уебсайт. Разбира се, това не е изненадващо, тъй като WD-40 не е произведен с мисълта за възстановяване на фарове. Този метод може да се използва единствено като много краткотрайно, временно решение на проблема (ефектът може дори да изчезне за няколко дни).

Предимства на WD-40 за почистване на фарове:

  • На достъпна цена
  • Бързо почиства до голяма степен замъгляването на фаровете
  • Лесен за употреба
  • Може да премахне засъхнали петна на някои повърхности

Недостатъци на WD-40 при почистване на фарове:

  • Производителят не е предназначил продукта за почистване на фарове
  • Решението е краткосрочно, като ефектът може да продължи дори няколко дни
  • Може да увреди някои повърхности, ако попадне не където трябва

Почистване на фарове, чрез комплект за замъглени фарове

Въпреки че WD-40 може да свърши краткосрочна работа при почистване на замъглени фарове и е много достъпен начин за решаване на проблема, все пак той има недостатъци и не е ефективен метод за възстановяне на фарове, именно заради краткосрочния ефект.

Комплектите за почистване на замъглени фарове са специално създадени за целта и включват всички необходими неща за ефективно възстановяване на вида на фаровете и запазване на резултата за по-дълго време.

  1. Като за начало, трябва да закупите комплект за възстановяване на фарове, какъвто предлагаме от 4CAR.BG (Можете да поръчате от ТУК), и да следвате стъпките.
  2. Почистете внимателно фаровете със сапун, вода и микрофибърна кърпа. Оставете ги да изсъхнат напълно. 2. Отворете първата кърпичка в комплекта за възстановяване на фарове. Чрез нея, следвайки инструкциите, разгънете и почистете цялата повърхност на единия фар. Повторете процедурата и за другия фар.
  3. Почистете повърхността на фаровете и подсушете добре
  4. Отворете червената кърпичка, включена в комплекта. Използвайте я сгъната, така както я изваждате от опаковката и избършете повърхността на двата фара. Тази кърпичка е различна от първата, защото съдържа и специален, защитен слой, който, след засъхване, ще предпазва фаровете от УВ лъчите.

Предимства на метода:

  • Сравнително евтин
  • Резлутатът, след приложението на комплекта, може да се запази за около 1 година, 1 година и половина
  • Продуктът е създаден специално за почистване на фарове и се прилага в рамките на няколко минути
  • Лесен е за използване, включва подробни инструкции за употреба

Недостатъци на метода:

  • Всеки комплект за възстановяване на фарове е предвиден за едно почистване на един автомобил

Заключение

Независимо кой метод на възстановяване на фарове ще изберете, важно е да почистите замъглените фарове, защото те намаляват драстично видимостта при нощно шофиране и загрозяват вашия автомобил.

Комплектите за възстановяване на фарове включват всичко необходимо за перфектно почистване на фаровете в един комплект, имат инструкции за употреба и затова са добър начин за почистване на замъглените фарове.

Въпреки че WD-40 може да почисти до известна степен замъглените фарове, резултатите е твърде краткосрочен и производителят на WD-40 не го е предназначил за прилагане върху фарове.